ادعای «نشنال اینترست»: اسرائیل به حمله پیشگیرانه علیه ایران فکر می‌کند

مرکز تحقیقاتی آمریکایی نوشت، برنامه هسته ای ایران را نمی توان با بمباران از بین برد با اینحال احتیاط مستلزم انتخاب کم هزینه‌ترین گزینه از میان بدترین گزینه ها است و در این مورد، کمترین گزینه بد برای اسرائیل و آمریکا اجتناب از حملات پیشگیرانه به تاسیسات هسته ای ایران است.

به گزارش تحریریه، مرکز پژوهشی «نشنال اینترست» در گزارش خود آورده است: خاورمیانه در آستانه یک جنگ تمام عیار منطقه ای قرار دارد. اسرائیل اخیرا حملات تلافی جویانه ای را علیه ایران انجام داده است. در حالی که اسرائیل از هدف قرار دادن تاسیسات هسته ای و نفتی ایران اجتناب کرد، هنوز این خطر وجود دارد که حملات موشکی پیاپی اسرائیل و ایران، ایالات متحده را به جنگ دیگری در خاورمیانه بکشاند.

مجموعه‌ای از افراد، مانند نفتالی بنت، نخست‌وزیر سابق و جان بولتون، ارتش اسرائیل را تشویق کرده‌اند - و همچنان تشویق می‌کنند - تا به قابلیت‌های هسته‌ای ایران حمله کند. با مرگ برجام، شاهین ها استدلال می کنند که تنها گزینه اسرائیل برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای، جنگ است. با این حال، چنین استدلال هایی در راستای حمله به توانمندی های هسته ای ایران نابجا هستند. یک حمله به طور چشمگیری برنامه را به عقب نمی اندازد و احتمالاً ایران را متقاعد می کند که برای امنیت خود به سلاح هسته ای نیاز دارد. در نهایت، در حالی که دستیابی ایران به توانمندی های هسته ای ایده آل نیست، برای اسرائیل یا ایالات متحده اتفاق فاجعه باری نخواهد بود.

حامیان حمله پیشگیرانه به ایران توانایی اسرائیل برای از بین بردن تمام ظرفیت های هسته ای ایران را به شدت دست بالا می گیرند. اطلاعات نظامی همیشه ناقص است و بعید می‌داند که اسرائیل بتواند از همه ظرفیت‌های هسته‌ای ایران اطلاعات کسب کند. برای مثال، ایران احتمالاً فناوری تحقیقات هسته‌ای و مراکز خود را در سراسر کشور پراکنده کرده است تا هدف‌گیری آن را دشوارتر کند. اگرچه ایران تنها دو سایت غنی‌سازی دارد که می‌توانند اورانیوم خود را تا حد لازم برای داشتن سلاح هسته‌ای غنی‌سازی کنند، اما ایران تأسیسات هسته‌ای خود را محکم تر کرده است – حداقل یکی از آن‌ها در اعماق زمین مدفون شده است که حتی حملات هوایی ایالات متحده نیز بعید است که بتواند آن را نابود کند. این امر شناسایی و نابودی قابلیت‌های هسته‌ای را برای اسرائیل دشوارتر می‌کند و به مشارکت ایالات متحده نیاز دارد تا شانس بیشتری برای نابودی آنها داشته باشد.

ادعای «نشنال اینترست»: اسرائیل به حمله پیشگیرانه علیه ایران فکر می‌کند

حتی در سناریوی بسیار بعید که اسرائیل تمام قابلیت‌های هسته‌ای ایران را نابود کند، ایران همچنان دانش لازم برای ساخت سلاح‌های هسته‌ای را حفظ خواهد کرد. این همان دلیلی است که سلاح های هسته ای هرگز از بین نمی روند. فقدان سلاح هسته ای توانایی یک کشور برای ساخت آن را از بین نمی برد. اگر اسرائیل سعی می‌کرد ایران را با زور خلع سلاح هسته‌ای کند، تهران را متقاعد می‌کرد که تنها راه برای امنیت واقعی، دستیابی به زرادخانه هسته‌ای است - سلاح آتشین در سیاست بین‌الملل.

حامیان حملات اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران نیز استدلال می کنند که تهران از سلاح هسته ای برای نابودی اسرائیل استفاده خواهد کرد. با نگاهی به لفاظی های گذشته ایران در مورد امیدش به نابودی اسرائیل، به راحتی می توان فهمید که چرا بسیاری از این موضوع نگران هستند. با این حال، ارزش دارد بررسی رفتار ایران در کنار لفاظی‌های آن بررسی شود. قدرت - به‌ویژه قدرت نظامی - حتی برای ملت‌ها و رهبران جسور هم محدودیت‌هایی ایجاد می‌کند. اسرائیل به اندازه کافی تسلیحات هسته‌ای برای حمله ثانویه اطمینان بخش علیه ایران را در اختیار دارد. این وضعیت بقای ایران را به خطر می‌اندازد و آن را از حمله هسته‌ای به اسرائیل باز می‌دارد. رفتار ایران به شدت حاکی از آن است که جنگی را که نابودی آن قطعی باشد آغاز نخواهد کرد.

در نهایت، کسانی که از حملات پیشگیرانه علیه ایران حمایت می کنند همچنین ادعا می کنند که ایران از زرادخانه هسته ای خود به عنوان ابزار امتیازگیری هسته ای به عنوان بازدارنده در برابر تغییر رژیم استفاده خواهد کرد و به آن اجازه می دهد تا با نیروهای متعارف و نیروهای نیابتی خود ریسک بیشتری بپذیرد.

همانطور که کنت والتز نوشت: «یک دلیل بزرگ برای مقاومت آمریکا در برابر گسترش سلاح‌های هسته‌ای این است که اگر کشورهای ضعیف سلاح‌های هسته‌ای داشته باشند، عرصه را برای ما تنگ خواهند کرد».

با این حال، این استدلال در مواجهه با توانمندی‌ها و واقعیت‌های نظامی روی زمین، بی‌ اهمیت است. با نگاهی به تسلیحات متعارف ایران، تهران نمی تواند در جنگی طولانی علیه اسرائیل پیروز شود و قادر نیست بر خاورمیانه تسلط یابد. نیروهای نیابتی ایران نیز کمک چندانی نمی کنند، زیرا اسرائیل در حال حاضر به آنها حمله می کند و آنها قدرت سیاسی اندکی فراتر از یک لایه بازدارندگی برای تهران ایجاد می کنند. از بین بردن رهبران حزب‌الله و حماس توسط اسرائیل تنها ترس تهران و انگیزه‌هایش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را افزایش داده است.

هیچ یک از اینها نشان نمی دهد که جهان باید به سادگی نگرانی های مربوط به ایران هسته ای را نادیده بگیرد. این تسلیحات مخرب‌ترین سلاح‌ها در تاریخ بشر هستند و هرزمانی که بازیگر هسته‌ای جدیدی وارد صحنه می‌شود، باید بیشتر محتاط باشیم. اما به تعبیر ماکیاولی، احتیاط مستلزم انتخاب کم هزینه‌ترین گزینه از میان بدترین گزینه ها است. و در این مورد، کمترین گزینه بد اسرائیل و آمریکا اجتناب از حملات پیشگیرانه به تاسیسات هسته ای ایران است.

پایان/

۲۵ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۰
کد خبر: 31054

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 1 =